„Educaţia este cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru a schimba lumea”
(Nelson Mandela)
Cam tot pe acum, în vara lui 2006, imediat după bac, trebuia să aleg facultatea despre care eram convinsă că îmi va călăuzi paşii în devenirea profesională: traducere-interpretare secţia engleză-germană din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti sau Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti. Şi am ales. Nu a fost comunicare, a fost traducere.
Gândul însă mi-a rămas la Departamentul de Comunicare, astfel încât în 2008 m-am înscris şi la cursurile celei de-a doua facultăţi. Am avut norocul şi onoarea să fiu studentă a regretatei Doamne Prof. Dr. Adela Rogojinaru, unul dintre cei mai buni profesionişti români în domeniu, dar şi un cadru didactic de excepţie. Nu voi uita, de asemenea, cursurile de istorie a mentalităţii sau cursurile de comunicare susţinute de Domnul Prof. Univ. Dr. Mihai Dinu, de la care plecam fascinată de fiecare dată.
Deşi eram studentă „la distanţă” şi nu mergeam decât un weekend pe lună la facultate (căci în timpul săptămânii aveam cursurile celeilalte facultăţi la care trebuia să fiu prezentă), pentru majoritatea disciplinelor am citit mai mult decât bibliografia obligatorie. A fost o facultate ale cărei cursuri le-am urmat nu din obligaţie sau din dorinţa de a avea o diplomă la final, ci pentru că mi-am dorit să aflu şi să învăţ cât mai multe. Am avut norocul să întâlnesc şi să recunosc în profesorii Facultăţii de Litere mentori, iar în echipa de la catedră persoane deosebite, cărora doresc să le mulţumesc că ajută atâtea generaţii să parcurgă, poate, una dintre cele mai importante etape din viaţă.
Anii au trecut, am absolvit cursurile celor două facultăţi şi un master în Germania şi între timp mi-am dat seama că este adevărat ceea ce se spune: nu chiar tot din ceea ce înveţi la facultate ajungi să aplici în viaţa reală. Cred însă cu tărie că mai important decât gradul de aplicabilitate este formarea în sine şi mentorii pe care îi ai. Momentan sunt angajată în mediul privat unde mă implic şi am coordonat recent alături de colegii mei un proiect amplu de comunicare internă şi externă. Totodată, practic voluntariat în cadrul unui ONG unde îmi urmez pasiunea şi contribui atât la scrierea comunicatelor de presă, la stabilirea parteneriatelor media, dar şi la dezvoltarea strategiilor şi planurilor de comunicare.
Dacă ar fi un sfat pe care l-aş da viitorilor candidaţi, atunci nu le-aş spune decât să ştie că, dacă pasiunea lor este comunicarea, atunci la Facultatea de Litere, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării, vor găsi cu siguranţă profesionalism, deschidere şi calitate a cursurilor. Elemente pe care le consider de bază în devenirea oricărui bun comunicator. Mult succes!