Obiective
Să înțeleagă felul în care se instituie, în durata lungă, anumite modele culturale specifice unor comunități umane, referitoare la alimentație, sexualitate, familie, copil şi sentimentul copilăriei.
Continut
I. Atitudini față de hrană şi practici culinare. Alimentul – „obiect senzorial total”. Gust şi dezgust – preferințe şi tabuuri alimentare. Elemente de sociabilitate şi solidaritate în jurul hranei.
II. Dimensiunea culturală a comportamentelor Identități şi sensibilități alimentare.
III. Dragostea, cuplul, Viața între Eros şi Agapè. Sentimentele sunt fapte naturale sau culturale?
IV. O istorie a iubirii în Epoci istorice şi stiluri de a concepe iubirea. De la seducție la cucerire
V. Tipologia structurilor Endogamia şi exogamia. Monogamia şi poligamia. Căsătoria – rit de trecere.
VI. Elemente de istoria familiei în spațiul occidental şi românesc.
VII. Copilul şi sentimentul copilăriei. „Un adult în miniatură”.
Bibliografie
ARIÈS, Philippe, L’enfant et la vie familiale sous l’Ancien Régime, Paris, Ed. Seuil, 1973;
BARBU, Violeta, De bono coniugali. O istorie a familiei din łara Românească în secolul al XVII-lea, Bucureşti, Ed. Meridiane, 2003;
BARBU, Violeta (coord.), De la comunitate la societate. Studii de istoria familiei din Țara Românească sub Vechiul Regim, Bucureşti, Ed. Institutului Cultural Român, 2007;
BOLOGNE, Jean Claude, Istoria cuceririi amoroase din antichitate până în zilele noastre, trad. de Diana Morăraşu, Bucureşti, Ed. Nemira, 2009;
BOLOVAN, Sorina Paula, Familia în satul românesc din Transilvania. A doua jumătate a secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, Cluj-Napoca, Ed. FundaŃia Culturală Română (Centrul de Studii Transilvane), 1999;
„Caiete de antropologie istorică”, nr. 1-2 (8-9) / 2006 (Identități şi sensibilități alimentare europene), Cluj-Napoca, Ed. Accent, 2006;
DE ROUGEMONT, Denis, Iubirea şi Occidentul, ed. a II-a, trad. de Ioana Feodorov, Bucureşti, Ed. Univers, 2000;
DESJEUX, Dominique, „La dimension culturelle des comportements alimentaires”, în Le sens de l’autre. Stratégies, réseaux et cultures en situation interculturelle, Paris, Presses Universitaires de France, 1991, pp. 81-105;
DUMĂNESCU, Luminița, „Introducere în istoria copilăriei. Trecutul unei discipline, de la Ariès la SHCY”, în In Medias Res. Studii de istorie culturală, (edit.) Andi Mihalache şi Adrian Cioflâncă, Iaşi, Ed. Universității „Al. I. Cuza”, 2007, pp. 21-42;
EGLE, Becchi, DOMINIQUE , Julia, Histoire de l’enfance en Occident de l’Antiquité au XVIIe siècle, Paris, Ed. du Seuil, 2000;
FLANDRIN, Jean-Louis, Familles. Parenté, maison, sexualité dans l’ancienne société, Paris, Ed. Hachette, 1976;
FLANDRIN, Jean-Louis, Le Sexe et l’Occident. Evolutions des attitudes et des comportements, Paris, Ed. du Seuil, 1981;
GÉLIS, Jacques, L’Arbre et le Fruit. La Naissance dans l’Occident moderne, Paris, Ed. Fayard, 1984;
GÉLIS, Jacques, „Individualizarea copilului”, în Istoria vieții private, vol. VI, (coord.) Ph. Ariès şi Georges Duby, trad. de Constanța Tănăsescu, Bucureşti, Ed. Meridiane, 1995, pp. 5- 25;
GHIȚULESCU, Constanța, În şalvari şi cu işlic. Biserică, sexualitate, căsătorie şi divorț în Țara Românească a secolului al XVIII-lea, Bucureşti, Ed. Humanitas, 2004;
GOODY, Jack, Familia europeană. O încercare de antropologie istorică, trad. de Silvana Doboş, Iaşi, Ed. Polirom, 2003;
ILUȚ, Petru, Sociopsihologia şi antropologia familiei, Iaşi, Ed. Polirom, 2005;
LE BRETON, David, La Saveur du Monde. Une anthropologie des sens, Paris, Ed. Métailié, 2006;
LIICEANU, Gabriel, Despre seducție, Bucureşti, Ed. Humanitas, 2007;
MONTANARI, Massimo, Foamea şi abundența. O istorie a alimentației în Europa, trad. de Doina Cernica şi Elena Caraboi, Iaşi, Ed. Polirom, 2003;
ORTEGA Y GASSET, José, Studii despre iubire, trad. de Sorin Mărculescu, Bucureşti, Ed. Humanitas, 1991;
SHORTER, Edward, The Making of the Modern Family, New York, Ed. Basic Books, 1975.
Profesor
Lect. univ. dr. Cristina Bogdan – Curriculum Vitae